2014 i bilder

Knåpade ihop fyra kollage med bilder från året som gått. Inser att jag är dålig på att fota de vardagliga sakerna. Får försöka bli bättre på det, det är ju ganska kul med bilder. 
 
Januari - Juni
Första halvåret så gjorde jag inte så mycket. Var en del i Sälen när tillfälle gavs, annars var jag ju på Viadidakt och jobbade mest så det blev inte så mycket bilder tyvärr. Röstade på F! i EU-valet, var på Jennies student, fick skoskav och tydligen var jag på Starbucks för första gången. Minns dock inte vad jag gjorde i Stockholm, haha. 
 
Juni - Augusti
Spenderade tid i Sälen med det lilla pyret på bilderna, såg Alcazar två gånger vilket var himla skoj, hängde med systeryster, var på Harry Potter utställningen för andra gången, gick på bilträffar på Orrestaö, kollade på serier, dog i värmen, såg Lisa Miskovsky på lokstallarna och så såg jag Lena på Diggiloo också. Blev tydligen betydligt mycket mer konserter än vad jag minns. 
 
September
September förtjänar ett eget kollage för att det var en vecka där som var årets bästa. Från danmark till Stockholm, artRave x2 och massor av fina vänner. Det var  kul och jag längtar redan till vi ska till Danmark och se Gaga i sommar. 
 
Oktober - December
Jag byggde mig en dator, var till Gekås på bussresa med syrran, lyssnade jättemycket på Kates EP, köpte en hatt (som inte ens syns på bilden, fail!) och sökte en del jobb. Fotade dock väldigt lite så ja, blev inte mycket till kollage. 
 
.. nästa år vid den här tiden ska det finnas betydligt bättre kollage här, jag lovar. 
 

2014

2010 gjorde jag den här listan första året och vid det här laget känns det helt fel att INTE avsluta året med den. Det blir om inte annat en påminnelse om vad man lämnar bakom sig. 
 
Vill man läsa de gamla listorna så finns de här: 2010, 2011, 2012, 2013.
Jag hittade av någon anledning inte listan för 2011 så det kan vara så att jag inte gjorde någon, trist med tanke på vilket speciellt år det var. 
 
1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jag bilade till Danmark och det har jag iochförsig gjort när jag var liten men inte på detta sättet. Jag byggde mig en dator, jobbade med att prata i telefon (!) och köpte early entry biljetter. Jag gjorde praktik i ett halvår på Viadidakt och fick en känsla av hur det är när man trivs på ett jobb. Fick ett "riktigt" jobb som jag sedan inte började på, ironiskt nog. Jag färgade håret blått, pluggade på "komvux"  och säkert massor av saker som jag inte kommer på. 
 

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Det enda nyåslöftet jag minns att jag hade var att jag skulle säga "ja" mer än "nej" och det tycker jag absolut att jag har hållit och också lett mig in på så många vägar. Tar det med mig in i 2015. 

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Jajamän, man börjar väl komma i den åldern för jag tycker att det dyker upp nya bebisar lite överallt. Kul! 

4. Dog någon som stod dig nära?
Inte iår, nej jag tror inte det.  

5. Vilka länder besökte du? 
Ja, jag har väl inte rest så mycket men jag var i Danmark en sväng! 

6. Är det något du saknar år 2014 som du vill ha år 2015?
Lite framgångar vore trevligt och ekonomisk stabilitet. Annars är jag hyfsat nöjd. 2014 var ett snällt år. Skulle önska lite politisk stabilitet och mer kärlek i världen dock. 

7. Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas?
Det är så roligt för när jag var yngre så hade jag stenkoll på vilka datum som jag gjorde vad och kunde rada upp dem utan problem. Nu har jag nästan svårt att placera in Gaga-konserterna på rätt datum så det är nog mer "upplevelser" än exakta datum jag minns förevigt. Men 26 september till 1 oktober kommer jag nog bära med mig länge. I övrigt så tror jag faktiskt att det är de "små" sakerna jag kommer minnas. Kvällarna i min säng med syrran framför en serie, fika med pappa i stan, bus med min brorsdotter och så vidare. Jennies student den 13 juni var dock väldigt speciell.

 
8. Vad var din största framgång 2014? 
Att jag vågat mera och också att jag insett att det är okej att misslyckas ibland eller bara enbart lyssna på kroppen och magkänslan. Att jag vågat säga "ja" istället för "nej" och att jag övervunnit min telefonskräck är också två saker jag ser som framgångar. 

9. Största misstaget?
En av de bra sakerna med 2014 är att jag bestämt mig för att inte vältra mig i mina misstag så, jag vet faktiskt inte. 

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Nej, jag har varit väldigt lite sjuk iår. Eller ja, jag fick ju rediga skavsår där i början på sommaren. Det var inte så skoj. 

11. Bästa köpet? 
ArtRavebiljetterna, utan tvekan! Det blev en dyr historia men jag skulle aldrig byta ut den upplevelsen. Tror att Katy Perry biljetten kommer ganska högt upp där också även om den upplevelsen fortfarande väntar. Köpte en skjorta i Göteborg också som var ett himla bra köp om man ska prata om materiella saker. 

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Vill spontant svara biljetter på den frågan men jag vet ju att det var min dator som blev mest kostsam. Det kändes lite när pengarna försvann från kontot men sedan dess har det inte gått en dag utan att jag varit nöjd med beslutet att lägga massor med pengar på min egna dator. Förutom datorn så var det konsertbiljetter som blev det "dyraste" men inte heller det är någonting jag ångrar alls. Köpte ju två artRavebiljetter, en biljett till Katy och nu senast ännu en Gagabiljett. Funderar till och med på att köpa ytterligare en konsertbiljett innan året är slut. 

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Min familj gör mig glad väldigt ofta. Likaså mina vänner. Jag blev glad när jag fick uppskattning på de arbeten jag varit på under året och jag var ordentligt glad när jag hängde med andra monsters under konserterna i början på hösten. Att känna gemenskap är en så otroligt härlig känsla. 

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2014?
Hela ARTPOP och Prism av Gaga och Katy för det är plattor som snurrat frekvent under året. 

Happy - Pharrel Williams
Undo - Sanna Nielsen
Dark Horse - Katy Perry feat. Juicy J
Timber - Pitbull feat. Ke$ha
Can't remember to forget you - Shakira feat. Rihanna
Waves - Mr. Probz
Chandelier - Sia
Do it Again - Robyn feat. Röyksopp
Din Soldat - Albin, Kristin Amparo
Fancy - Iggy Azalea, Charli XCX
Pompeii - Bastille
Survivor - Helena Paparizou
Busy Doin' Nothing - Ace Wilder
All about that Bass - Meghan Trainor
Safe & Sound - Capital Cities
Blame it on the Disco - Alcazar

.. för att nämna några. 

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
gladare i jämförelse med förra året. 

16. Vad önskar du att du gjort mer?
vågat. Visat mina vänner jag uppskattar dem. Vårdat relationerna. 
 
17. Vad önskar du att du gjort mindre? 
tänkt. 

18. Hur tillbringade du julen?
först hos pappa och sen hos mamma. Som vanligt. 

19. Blev du kär under 2014?
Nej. 

20. Hur många one night stands? 
-

21. Favoritprogram på TV? 
Okej, vi tar båda streamat och ickestreamat på en och samma gång då: 
Life Unexpected (Netflix), Svenska Hollywoodfruar (TV3), Gift vid första ögonkastet (Svt Flow), Melodifestivalen (SVT), Eurovision Song Contest (SVT), Orange is the new black (Netflix), Tre kronor (streamat swefilmer), Grey's Anatomy (ABC), Allt för Sverige (SVT), Förhäxad (Netflix), Vänner (DVD).. vad har jag tittat på mer? Kommer inte på.. 

22. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?
Nej, jag pysslar inte med sånt. 

23. Bästa boken du läste i år?
Tror på fullaste allvar att jag inte läst en enda bok som jag lagt på minnet så det måste vara min lärobok i samhällskunskap, sorgligt nog. Måste börja läsa igen!  

24. Största musikaliska upptäckten? 
oj.. ingen speciell tror jag. 

25. Något du önskade dig och fick? 
Pengar till en ny dator?

26. Något du önskade dig men inte fick? 
ja, men man kan inte fokusera på det. 

27. Årets bästa film?
Jag och film alltså, det går bara inte. 

28. Vad gjorde du på din födelsedag 2014?
Jag tror att jag var på Viadidakt, men jag är inte helt säker. 

29. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
massor men det är ju ingen mening att fokusera på det nu. Blicken vänd framåt. 

30. Vad fick dig att må bra?
min familj och mina vänner. 

31. Vilken kändis var du mest sugen på?
Jesse Williams! SÅ SNYGG!! 

 

32. Vem saknade du?
Stundvis saknade jag mig själv. Vid stunder när jag förbluffar mig själv över hur mycket jag förändrats och att jag inte alltid känner igen mig själv i den personen jag blivit. Annars har jag saknat mina vänner mycket. 

33. De bästa nya människorna du träffade?
Tänker vara så typiskt osvensk och skriva nämn istället för "ingen nämnd ingen glömd" som jag brukar skriva. De bästa nya människorna jag träffade var Jossan, Linnéa och Linda som jag åkte till Danmark med. Så sjukt fina brudar som jag är glad att jag fick tillbringa de dygnen med och lära känna. Guld värda alla tre! 

 

Viljan att lära

Ser att min fina och otroligt inspirerande vän Jennie länkar till Jenny Strömstedts krönika om betygshetsen i sin blogg och klickar mig in för att läsa. Skolan är ett ämne som berör mig. Som jag brinner för. Som jag tycker är viktigt. Kanske främst för att det är den plats jag fått för mig att jag vill arbeta i men säkert också för att det är en plats jag känner igen. Som jag finner trygghet i och som jag spenderat större delen av mitt liv i. 
 
Jag började i "lekis" som det kallades på den tiden 1998. Jag var sex år gammal och en otroligt nyfiken och lättlärd tjej. Jag tyckte att det var superkul att läsa och skriva och kunde mer eller mindre redan läsa när jag började där. Helt enkelt för att jag hade en fallenhet för det. I första klass läste jag andra klass svenska och i andra klass fick jag välja läsböcker själv för den som mina klasskamrater läste hade jag redan läst för länge sedan. Svenska var min grej. Eller nej, skolan var min grej. Det var så himla lätt, allting gick lätt. Allt eftersom åren gick blev det dock svårare. Matten blev svår. Men jag var så pass duktig i de andra ämnena att ingen reagerade. Jag tog mig igenom mellanstadiet utan några större problem. Det var bara matten som var bökig. Klarade av sjuan, fortfarande utan större ansträngning. Så kom åttan. Året då vi skulle få våra första betyg. Jag kommer ihåg ångesten. Stressen. Eftersom jag, ända sedan den dagen jag klev in i skolan som sexåring, hade haft det så lätt och varit så pass duktig så hade jag med tiden byggt upp ganska höga krav på mig själv. Höga krav, tonårshormoner och så betyg på det. Det är ingen bra kombination. Vilken nytta gjorde dessa betyg då? Ingen alls. De var ju bara en indikation. Det var de betyg jag fick i nian som tog mig vidare till gymnasiet. Som tog mig till de roligaste skolåren i mitt liv. Detta är sex år sedan. Skillnaden mellan då och nu är att den enda betygshets som fanns var den i mitt huvud. Ingen annan hetsade mig till att ständigt prestera på topp. Kunskapen var viktigare än att få högsta betyg på alla delmoment. Det var helheten som räknades. Jag tyckte att skolan var rolig. Eller nä, det är en lögn. Jag tyckte det var roligt att lära och jag uppskattade verkligen att det var det som var fokuset när jag gick i skolan. Det var kunskapen vi var där för. Kunskapen som sedan gav resultat och i sin tur också betyg som vi kunde ta oss vidare på. 
 
Inte ens på gymnasiet upplevde jag att det var någon annan än jag själv som satte en press på mig om att ständigt prestera på topp. Det var bara jag. Kunskapen var det viktiga för lärarna. Vi var i skolan för att lära oss. Trots detta så gick jag, andra året på gymnasiet, in i väggen. Helt enkelt för att jag själv hade så höga krav på mig själv om att ständigt prestera och få så höga betyg som möjligt. Varje gång jag fick ett VG på ett prov eller en inlämning så var jag missnöjd. VG+ var ännu värre för det kändes som ett hån. Som att någon skrattade mig i ansiktet. Det där plusset syntes ju ändå inte i slutbetyget. Jag är så tacksam att jag inte har behövt gå i den skolan som våra ungdomar går i nu för jag hade utan tvekan blivit sjuk. Jag har förtvinat och mått så fruktansvärt psykist dåligt. Den skolan vi har nu är inte hälsosam och den skapar inte livslång kunskap. Fokuset i skolan idag ligger på att prestera NU men redan nästa dag ska du prestera lika bra på någonting annat vilket gör att du när veckan är slut kanske kommer ihåg hälften av vad du lärt dig den veckan. Vad är vitsen med det? 
 
När slutade kunskapen vara det primära i vår skola? 
RSS 2.0