Vad är ett liv värt?

Vad är ett liv värt? Jag har funderat ganska mycket på det efter den tragiska händelsen i Kinnekulle där Lisa Holm blev bragd om livet. Människor har verkligen blivit berörda av det och det går knappt en dag, trots att det gått över en månad och det inte längre står om det i media, som folk nämner hur hemskt det är. Och visst är det hemskt när en 17 årig tjej från Skövde blir av mitt sitt liv. Det är fruktansvärt. Det är oförståeligt hur det kan finnas människor som anser sig ha rätten att avsluta en annan människas liv. 
 
Det jag har reagerat på i det här fallet är varför detta sticker ut? Varför är Lisa Holms liv mer värt? För det är så jag uppfattar det. Som att mordet på Lisa Holm är mer hemskt än andra mord som sker. Går jag in på aftonbladet.se idag (21 juli 2015) så kan jag läsa att Robert Broberg är död och det är ju också hemskt. Han har dock inte blivit mördad utan dött av sjukdom. Där är en skillnad även om ett människoliv borde vara likvärdigt. 

Jag fortsätter scrolla på aftonbladet. En man född 1979 har hittats död i malmberget, misstänkt mord. Den här mannen kommer aldrig få den mediala uppmärksamhet som mordet på Lisa Holm och ingen kommer tycka att det är lika tragiskt. Jag vill inte förminska någonting här utan jag tycker bara det är konstigt att det kan vara så olika. Som att ett människoliv är värt mer. Jag är antagligen ute på väldigt tunn is här och jag förstår att folk kan bli upprörda. 

Vi lever i ett samhälle där vi hela tiden strävar efter jämlikhet men samtidigt så är det ingen som reflekterar över detta. 

För jag kan inte låta bli att undra om den mediala uppmärksamheten och hela landets sorg har blivit densamma om Lisa Holm inte hade varit en 17 årig svenskfödd tjej ifrån Skövde utan kanske en 17 årig iranskfödd pojke ifrån Skövde. 
RSS 2.0